Mihin matkalla?

Aloitetaan

 5. Mooseksen kirja:
5:1 Ja Mooses kutsui kokoon kaiken Israelin ja sanoi heille: "Kuule, Israel, nämä käskyt ja oikeudet, jotka minä tänä päivänä julistan teidän korvienne kuullen. Oppikaa ne ja noudattakaa niitä tarkoin.
5:2 Herra, meidän Jumalamme, teki liiton meidän kanssamme Hoorebilla.
5:3 Herra ei tehnyt tätä liittoa meidän isiemme kanssa, vaan meidän kanssamme, jotka olemme tässä tänä päivänä, kaikkien meidän kanssamme, jotka nyt elämme.
5:4 Kasvoista kasvoihin Herra puhui teidän kanssanne vuorelta, tulen keskeltä.
5:5 Minä seisoin silloin Herran ja teidän välillänne ja ilmoitin teille Herran sanan, sillä te pelkäsitte tulta ettekä nousseet vuorelle

Lähes kyllästymiseen saakka kuulee kristittyjen (itse asiassa kaikkien lähimmäisten) suusta tässä kohtaa hyvin lyhyen toteamuksen "niin tuo koskee juutalaisia"  Näinhän ihmisiä on opetettu lähes 2000 vuotta. Vanha testamentti (Tanakh) ei lopulta koske kristittyjä. Se on kyllä hyvä kirja ja sieltä löytyy "hyviä kohtia", joita voi esim. saarnassa yms. hyvin lainata. Ja sanotaankin, että kaikki kirjan lupaukset ovat kristityille, mutta käskyt ja kiroukset juutalaisille. Että sillä lailla!

Mutta Herra itse on ilmaissut hyvin selkeästi asian laidan. Toora ja siihen liittyvät käskyt ja kiellot annettiin ensin israelilaisille, mutta:

 5. Mooseksen kirja:

31:12 Kokoa kansa, miehet, naiset ja lapset sekä muukalaiset, jotka asuvat porttiesi sisäpuolella, että he kuulisivat sen ja oppisivat pelkäämään Herraa, teidän Jumalaanne, ja tarkoin pitämään kaikki tämän lain sanat,

Jes. 56:6 Ja muukalaiset, jotka ovat liittyneet Herraan, palvellakseen häntä ja rakastaakseen Herran nimeä, ollakseen hänen palvelijoitansa, kaikki, jotka pitävät sapatin eivätkä sitä riko ja pysyvät minun liitossani,

lihavoinnit minun




Tanakh

Johdonmukaisuuden vuoksi lienee on syytä palauttaa mieleen, että Toora onvain osa, tosin tärkein ja luetuin osa Hebrealaista raamattua. Tätä kokonaisuutta kutsutaan Tanakh`si. Alla selvitys siitä kokonaisuudesta.

Tanak (hepr. ‏תנ״ך‎) on juutalaisuuden Raamatun kaanon eli ohjeellinen tekstikokoelma. Kristinuskon Raamatusta poiketen se ei sisällä Uutta testamenttia eikä Apokryfisiä kirjoja. Nimi on akronyymi heprealaisen Raamatun kolmen osan nimistä (heprealaisista kirjaimista): Toora [תורה], Nevi'im [נביאים], Ketuvim [כתובים] eli "toora, profeetat ja kirjoitukset".

Tanakista käytetään myös nimitystä heprealainen Raamattu. Juutalaisuus ei käytä sanaa Vanha testamentti, vaan se voi tuntua jopa loukkaavalta. Juutalaista raamatuntulkintaa ohjaavat rabbien opetuksista kootut selitysteokset (midraš) sekä Talmud, joka koostuu Mišnasta ja sitä selittävästä gemarasta.


Kaanon

Tanakin eli heprealaisen Raamatun kaanon vakiintui vuoden 100 jaa. tienoilla. Sen tekstit ovat hepreaksi lukuun ottamatta aramean kielisiä otteita Esran kirjassa ja Danielin kirjassa.

Tanak koostuu kolmesta osasta.

Ensimmäinen osa.

  • Toora, sisältää asiat luomiskertomuksesta aina Mooseksen kuolemaan. Se on sisällöltään sama kuin protestanttisen Raamatun Mooseksen kirjat.

Toinen osa,

  • Nevi'im (Navit), jakaantuu kahtia. Vanhemmat kirjat alkavat Joosuasta ja päättyvät Babylonian pakkosiirtolaisuuteen. Nuoremmat kirjat ovat varsinaisia profeettakirjoja.

Kolmas osa,

  • Ketuvim, sisältää runoutta, viisauskirjallisuutta ja kerrontaa. Mukana on myös Tanakin ainoa ilmestyskirjallinen teksti eli Danielin kirja.

Tanakia ei ole kirjoitettu yhdellä kertaa vaan se on muodostunut vähitellen vuosisatojen kuluessa. Vanhimmat osat ajoitetaan 1000-vuosituhannen eaa. alkupuolelle, kun vastaavasti nuorin, Danielin kirja, ajoitetaan 160-luvulle eaa. Merkittävimmät kirjaukset tehtiin ajanjaksolla, joka ulottuu Babylonian pakkosiirtolaisuudesta (587 eaa.-538 eaa.) aina 200-luvulle eaa.

Tekstit olivat yhteistä käyttöomaisuutta, joita tulkittiin ja muokattiin omiin tarpeisiin. Kirjoittajalle kyseessä ei ollut tekstien väärentäminen vaan niiden ajankohtaistaminen. Ajan mittaan tekstien auktoriteetti kasvoi, niiden sanamuodot vakiintuivat ja kirjoittajan muokkausmahdollisuudet vähenivät.

Ensimmäiseksi vakiintuneeksi tekstikokoelmaksi eli kaanoniksi tuli Tanakin ensimmäinen osa eli Toora. Tarkkaa ajoitusta ei tiedetä, mutta se tapahtui arvioilta 300-200 eaa. välisenä aikana. Seuraavaksi kanonisoitiin Tanakin toinen osa eli Nevi'im. Tämä tapahtui viimeistään ajanlaskun taitteeseen mennessä. Viimeiseksi kaanonin sai Tanakin kolmas osa eli Ketuvim. Se tapahtui vuoden 100 jaa. tienoilla. Tässä yhteydessä on otettu esille Jamnian kokous, mutta sen historiallisuus on kyseenalainen. Väitetään, että kokouksessa korotettiin omien pyhien kirjoitusten merkitystä entisestään ja vedettiin raja kristittyihin.

Tanakin tekstin kanonisoinnin myötä se kopioitiin jatkossa kaikkine kielioppivirheineen ja väärin päin kääntyneitä kirjaimia myöten. Kaikki poikkeavat tekstit poltettiin. Tästä syystä vanhimmat säilyneet tekstikokoelmat ovat itse tekstien syntyhetkeen nähden varsin nuoria.

Erot kristilliseen Raamattuun

Targum eli arameankielinen käännös Tanakista Pohjois-Irakista 1000-luvulta.

Kristinuskon Raamatun Vanha testamentti pohjautuu Tanakiin. Sana testamentti tarkoittaa sopimusta tai liittoa. Kristityt katsovat Vanhan testamentin olevan Jumalan "vanha liitto" Mooseksen kautta Israelin kansan kanssa. Uusi testamentti on vastaavasti "uusi liitto" Jeesuksen kautta ihmisten ja Jumalan kanssa. Kristinuskossa Vanha testamentti tutkitaan Uuden testamentin kautta. Toisaalta alkukristityt käyttivät samoja pyhiä tekstejä kuin juutalaisetkin ennen kuin kristinusko erottautui omaksi uskonnokseen.

Kristilliseen Vanhaan testamenttiin kuuluu Tanakin lisäksi kanonisoinnissa pois jätettyjä kirjoja eli apokryfisiä kirjoja. Niitä on käytetty vaihtelevasti eri aikoina ja eri kirkkokunnissa. Apokryfiset kirjat ovat nuorempia kuin Tanakin kirjoitukset ja ne ovat kirjoitettu suuremmaksi osaksi joko kreikaksi tai arameaksi.

Apokryfiset kirjat päätyivät kristinuskon Vanhaan testamenttiin kreikankielisen käännöksen kautta, joka laaditiin vuosina 100-200 eaa. Kreikankielinen käännös, Septuaginta, syntyi melko myöhään ja juutalaisille vieraalla kielellä. Se sijaan kristityt ottivat Septuagintan käyttöönsä, mutta apokryfiset kirjat jäivät heillekin pienempiarvoisiksi, deuterokanonisiksi.[1]

Kristinuskon Raamatussa kirjat ovat eri järjestyksessä kuin Tanakissa. Järjestysero pohjautuu Septuagintaan. Eroina on, että ensinnäkin Ruutin kirja on sijoitettu Tuomarien kirjan jälkeen. Toiseksi Aikakirjat, Esran kirja, Nehemian kirja ja Esterin kirja ovat Kuninkaiden kirjojen jälkeen. Kolmanneksi runoteokset ovat ennen profeettakirjoja paitsi Valitusvirret, joka on sijoitettu Jeremian kirjan jälkeen. Danielin kirja on neljäntenä suurena profeettana.

Tanakin kirjat

Tanakin kirjojen jaottelu poikkeaa jonkin verran kristittyjen Vanhasta testamentista.



Toora (5 Mooseksen kirjaa)

  • Berešit
  • Šemot
  • Vajikra
  • Bamidbar
  • Devarim

Nevi'im (Navit)

Ensimmäiset navit
  • Joosua
  • Tuomarien kirja
  • Samuelin kirjat
  • Kuninkaiden kirjat

Jälkimmäiset navit

  • Jesaja
  • Jeremia
  • Hesekiel

Kaksitoista profeettaa

  • Hoosea
  • Joel
  • Aamos
  • Obadja
  • Joona
  • Miika
  • Naahum
  • Habakuk
  • Sefanja
  • Haggai
  • Sakarja
  • Malakia

Ketuvim (Kirjoitukset tai hagiographa)

  • Psalmit
  • Sananlaskut
  • Job

Viisi megillaa (kääröä)

  • Laulujen laulu
  • Ruut
  • Valitusvirret
  • Saarnaajan kirja
  • Ester

Historialliset tekstit

  • Daniel
  • Esra
  • Nehemia
  • Aikakirjat


"...Herra on pitkämielinen ja suuri armossa"


5 Moos. 4: 5 Katso, minä olen opettanut teille käskyt ja säädökset, niinkuin Herra, minun Jumalani, on minua käskenyt, että seuraisitte niitä siinä maassa, jota te menette ottamaan omaksenne.

6 Noudattakaa ja seuratkaa niitä, sillä se on oleva teidän viisautenne ja ymmärryksenne kansojen silmissä. Kun he kuulevat kaikki nämä käskyt, sanovat he: 'Totisesti, viisas ja ymmärtäväinen kansa on tämä suuri kansa'.

7 Sillä onko toista suurta kansaa, jonka jumalat ovat sitä niin lähellä, kuin Herra, meidän Jumalamme, on lähellä meitä, niin usein kuin me häntä rukoilemme?

8 Ja onko toista suurta kansaa, jolla on niin vanhurskaat käskyt ja säädökset, kuin on koko tämä laki, jonka minä tänä päivänä teille annan?

Jo kauan sitten, vaikka en juurikaan tiennyt Toorasta enkä Mooseksen laista, ajattelin, että ihmiskunnan toiminnan kannalta on välttämätöntä olla säännöt ja lait, joista ei voi, eikä saa neuvotella. Siis, joihin emme pysty ihmisinä sopimaan lievennyksiä eikä uusia versioita. Nyt kyllä maailman meno on meidän ihmisten sopimisen kyvyn varassa.

JHWH:n suuruutta kuvastaa se, että Hän oli tämänkin asian ottanut huomioon ja se on meidänkin tiedossa. On olemassa lait ja säännöt, jotka on annettu ja tarkoitettu noudatettavaksi. Mooseksen liitto, joka Toorasta löytyy, on sellainen. Se ei ole laki, jotta ihmiset pelastuisivat (kuten kristityt opettavat) vaan mielestäni se on säännöt ja opetus, että ihmisten elämä pysyisi järjestyksessä. Niitä ei "suoriteta". Eikä niillä haeta JHWH:n suosiota, emme me, eikä juutalaiset. Alla on kerrottu erittäin hyvä ja looginen JHWH:n suhtautuminen ihmisiin. Hän on ...suuri armossa Hän on ollut ja on edelleen. Nyt kuitenkin "kristinuskovaiset" ovat mitätöineet tämän Tanakhin kohdan, vain Jeesukseen uskova saa pahat teot ja rikokset anteeksi. Meidän kaikkien ymmärtämä oikeudenmukaisuus edellyttää myös pahojen tekojen rankaisemista. Mutta uskon myös, että Herra on pitkämielinen, ja armahtaa meitä, vaikka rangaistus olisi paikallaan. Ajatellaan vaikka Jom Kippuria, suurta sovituspäivää.

4. Moos. 14:18 'Herra on pitkämielinen ja suuri armossa, hän antaa anteeksi pahat teot ja rikokset, mutta ei jätä niitä rankaisematta

"Uuden testamentin kirjoitukset osoittavat selvästi, että Mooseksen laki oli väliaikainen. Kristuksen täytetyn työn jälkeen koko laki on asetettu syrjään eikä koske uskovia (mm. 2 Kor. 3, Room. 5:12-21, Room. 10:4, Hepr. 8:7-13)." Mirjami Ivanov 2013

2 Kor. 3: 14 Mutta heidän mielensä paatuivat, sillä vielä tänäkin päivänä sama peite, vanhan liiton kirjoituksia luettaessa, pysyy poisottamatta, sillä vasta Kristuksessa se katoaa. 15 Vielä tänäkin päivänä, kun Moosesta luetaan, on peite heidän sydämensä päällä;

Hepr. 8:6 Mutta tämä taas on saanut niin paljoa jalomman viran, kuin hän on myös paremman liiton välimies, liiton, joka on paremmille lupauksille perustettu. 7 Sillä jos ensimmäinen liitto olisi ollut moitteeton, ei olisi etsitty sijaa toiselle.

...

13 Sanoessaan "uuden" hän on julistanut ensimmäisen liiton vanhentuneeksi; mutta se, mikä vanhenee ja käy iälliseksi, on lähellä häviämistään.

Room. 10:9 Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut; 10 sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.

11 Sanoohan Raamattu: "Ei yksikään, joka häneen uskoo, joudu häpeään".

"...koko laki on asetettu syrjään eikä koske uskovia." näin kirjoittaa Mirjami Ivanov. Haluatko tutustua ko. Mirjamin ajatuksiin enemmän, tässä hänen sivunsa osoite:https://www.miksiuskon.net/rusinat-pullasta

Vaikka yrittäisi kuinka hyväntahtoisesti ajatella kristinuskovaisia, niin ei voi hyväksyä, että koko koko laki on asetettu syrjään. Koska samallahan mitätöityy JHWH:n asettamat liitot, kuin myös kristittyjenkin opettamat kymmenen käskyä. Siis koko (Vanha Testamentti) Tanakh. Eihän se ole mahdollista. Mitä mieltä olet? 


Kirjoitettu

Matt. 2:5 He sanoivat hänelle: "Juudean Beetlehemissä; sillä näin on kirjoitettu profeetan kautta:

Matt. 26:24 Ihmisen Poika tosin menee pois, niinkuin hänestä on kirjoitettu, mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta Ihmisen Poika kavalletaan! Parempi olisi sille ihmiselle, että hän ei olisi syntynyt."

Mark. 11:17 Ja hän opetti ja sanoi heille: "Eikö ole kirjoitettu: 'Minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi'? Mutta te olette tehneet siitä ryövärien luolan."

Luuk. 18:31 Ja hän otti tykönsä ne kaksitoista ja sanoi heille: "Katso, me menemme ylös Jerusalemiin, ja kaikki on täysin toteutuva, mitä profeettain kautta on kirjoitettu Ihmisen Pojasta

Joh. 12:14 Ja saatuansa nuoren aasin Jeesus istui sen selkään, niinkuin kirjoitettu on: 15 "Älä pelkää, tytär Siion; katso, sinun kuninkaasi tulee istuen aasin varsan selässä"

Luuk. 7:27 Hän on se, josta on kirjoitettu: -- Minä lähetän sanansaattajani sinun edelläsi, hän raivaa sinulle tien.

Evankeliumeissa (33/38) mainitaan sana kirjoitettu 32 kertaa. Tällä useimmiten tarkoitetaan ja viitataan kirjoituksissa (Tanakh/VT) olevaan ennustukseen Jeesuksesta tai Messiaasta. Tämä on kristinuskonnon keskeisiä oppeja. Itseasiassa heidän mielestään VT on luettava UT:n valossa ja se on profetiaa Jeesuksesta. Itselläni on kirja Kristus vanhassa testamentissa, se on 541 sivuinen opus ja siinä löydetään Kristus suuresta osasta VT:n kirjoituksia. Tämä on melkoista tulkintaa, koska sitähän se on lopulta on.

Onko ollut tarkoitus ikään kuin osoittaa UT:n ajan ihmsille kuunnelkaa katsokaa, nyt tapahtuu sitä mistä on kirjoitettu. Minulle jo kauan ylläolevat maininnat kirjoitettu, on herättänyt epäilyksiä, miksi sitä pitää tällä tavoin painottaa? Usein käy mielessä, että on ollut hyvin Tooran ja Tanakhin tuntevia henkilöitä, jotka ovat etsineet messias ennustukset ja tehneet niihin sopivan henkilön ja tarinan. 

"... mikä toimi uudesta historiallisesta Jeesuksesta saatavan informaation lähteenä? Me näemme sen itse evankeliumeista: juutalaiset pyhät kirjoitukset." Earl Doherty

Ehkä Juudeassa on ollut Jeesus niminen saarnamies, joka on ollut tähän sopiva.

"Evankelistojen mielissä evankeliumit tulkitsivat uusia hengellisiä totuuksia pyhien kirjoitusten uudelleen kertomisen kautta - siinä määrin monet Uuden testamentin kertomuksista ovat yksinkertaisesti uudelleen muokattuja Vanhan testamentin kertomuksia. Jeesus oli määrätty osaan samanlaisissa tarinoissa kuin Mooses, esimerkiksi, esittäen näin hänet uutena Mooseksena nykyiselle ajalle."  Earl Doherty

Heikki Räisänen teoksessaan Mitä varhaiset kristityt uskoivat? kirjoittaa useassa kohdassa, niin Paavalin tekstejä arvioidessaan, kuin muuallakin, että teksti on kirjoitettu takaperin, ensin on ollut vastaus ja sitten kirjoittaja on laatinut siihen sopivan kysymyksen ja tarinan. Tällaiselta minusta tuntuu usein UT:a lukiessa.

Johanneksen evankeliumi, joka on niistä ilmeisesti viimeisin, on kirjoitettu selvästi tarkoitushakuisesti. Siinä luodaan Jeesuksesta Jumala ja hengellistetään hänet ja erotetaan myös täysin juuriltaan. Kun sitä lukee vaikutelmaksi tulee ettei Jeesus ole itse lainkaan juutalainen. Johanneksen evankeliumissa käytetään sanaa juutalaiset 31 kertaa ja yleensä kielteisesti. Markuksen evankeliumissa vain yhden kerran, muissa ei lainkaan. Mielestäni tämä kertoo mm. siitä, että ko. evankeliumi on kirjoitettu melko myöhään, varmaan toisella vuosisadalla. Siinä myös muokataan jo tekstiä sen ajan seurakuntailmastoon sopivaksi ja irtaantumiseen juutalaisuudesta.

Joh. 1:17 Lain välitti Mooses, armon ja totuuden toi Jeesus Kristus. Tämä kertoo voimistumassa olevasta vastakkainasettelusta. Oli olemassa ns. Johanneksen yhteisö, joka irtaantui synagogasta ja myös muista alkuseurakunnan juutalaisista perustajista. Samoin Jeesus ihmisenä alkaa hämärtyä alussa oli Sana ym. opetuksen varjoon.

Onko sinulla ajatuksia tähän. Laita tekstiä sähköpostiini!

Lisää Toorasta


Sain eräältä lukijalta palautetta laki sanan käytöstä. Hän suositteli muita ilmaisuja mm. Toora, opetus ym. Tämä on aivan oikein. Toisaalta jos olen käyttänyt sanaa laki, tarkoitus on ollut todella tarkoittaa sitä, siis JHWH:n käskyjä ja lakia. Toorassa puhutaan ja opetetaan niistä ja niiden noudattamisesta moneen, moneen kertaan.
Mutta "kristinuskonnon" harjoittajien keskuudessa sanasta laki on tullut halveksuntaa osoittava sana, niin juutalaisia kohtaan, kuin myös esim. minua kohtaan kun kirjoittelen tällaisia ajatuksia. "...niin sinäkin olet mennyt lain alle" "tuohan on judaismia" yms.Luulisin tämän lukijoiden olevan selvillä näistä ilmaisuista, mutta kuitenkin tässä tietoa, jota olen viime vuosien aikana kerännyt:Toora, opetus,on heprealaisen Tanakin (VT) ensimmäinen osa. Sille nimen, 5 Mooseksen kirjaa, antoi vasta Martti Luther. Kreikan kielessä niitä sanotaan Pentateukiksi. Alla Tooran kirjat alkukielellä, latinaksi ja vielä suomenkielellä. Synagogassa Toora luetaan läpi jokavuosi. Myös messiaaniset juutalaiset tekevät näin. Yllä Tanakhia koskevassa kirjoituksessa on Tooran kirjat hieman eri tavalla kirjoitettu, mutta asia on sama ja tämän luettelon etuna saamme  nämä myös suomenkielellä.

  1. Bereshit - Genesis, synty (alku)

  2. Shemot - Exodus - lähtö

  3. Vayikra - Leviticus - Ja Hän kutsui (leeviläinen)

  4. Ba-midbar - Numeri - erämaassa, (numerot)

  5. Devarim - Deuteronomium - sanat (lain toisto)


Laki.Kuten yllä totesin monet kristityt halutessaan halveksia juutalaisia kertovat, että heillä on 613 käskyä ja/tai kieltoa kahlitsemassa elämää. Tämä on siltä osin totta, että nämä kaikki löytyvät Toorasta (myös VT:ta) Ne eivät ole luettelona, vaan löytyvät tekstin sisällöstä. Mooses tiettyinä ajankohtina ilmoitti kansalle JHWH:ta saamansa lait. Kaiken perustana on Hänen Siinain vuorella antamat kymmenen käskyä. Nämä käskyt ovat kirkkojemmekin hyväksymät, mutta niitä kuitenkin muuttaen, poistaen toisen käskyn. (katoliset ja luterilaiset)

  • "Ja onko toista suurta kansaa, jolla on niin vanhurskaat käskyt ja säädökset, kuin on koko tämä laki, jonka minä tänä päivänä teille annan?...Ja Herra puhui teille tulen keskeltä. Sanat te kuulitte, mutta ette nähneet hänen muotoansa, kuulitte vain äänen. Ja hän ilmoitti teille liittonsa, jonka hän käski teidän pitää, nimittäin ne kymmenen käskysanaa; ja hän kirjoitti ne kahteen kivitauluun" (5.Moos.4:8, 12-13).

    Tässä JHWH:n oma ilmoitus Hänen käskyjensä merkityksestä. Onko sinun mielestäsi Tooralla merkitystä tänään?Vastaus on että haluamme tai emme, sillä on todella paljon merkitystä, koska se määrittelee synnin. Synti on rikkomista Jumalan lakia eli Tooraa vastaan.Nämä 613 käskyä/kieltoa ovat mielenkiintoinen tutkimuskohde. Universaali Totuus sivulta löytyvät nämä luettelona 1-613. Niihin on tehty ainakin alla oleva "lajittelu". Tosin luettelo on hieman virheellinen, mm. jonkun käskyn selittävä Tooran kohta on virheellinen, mutta alkuun sillä pääsee.

  • Käskyt joita olisi edelleen noudatettava.

  • Käskyt, joita ei voi enää noudattaa. Palvelijat, orjat, oikeus tuomita kuolemaan jne.

  • Käskyt joiden voimassaolosta keskustellaan.


Itse kokisin mielenkiintoisena työskentelynä, esim. jossakin ryhmässä, käydä nämä kaikki käskyt läpi ja tutkien ne Tooran kohdat, jossa niistä määrätään.

Esim. käsky jossa kehoitetaan "Ylistämään JHWH:a aterian jälkeen." Tämä löytyy 5Moos. 8:10 ja on täysin selvä ja hyväksyttävä, varsinkin meille länsimaalaisille, jotka olemme unohtaneet tavat lähes kokonaan:

  • 5 Moos.8:10 Kun sinä syöt ja tulet ravituksi, niin ylistä Herraa, sinun Jumalaasi, siitä hyvästä maasta, jonka hän on antanut

    tai

"Anna hyväntekeväisyyteen" (köyhille)

  • 5 Moos. 15:11 Koska köyhiä ei koskaan puutu maasta, sentähden käsken minä sinua näin: Avaa auliisti kätesi veljellesi, kurjalle ja köyhälle, joita sinun maassasi on

tai

"Ihmisen on pidettävä sanansa"

  • 5 Moos. 23:23 Pidä se, mikä on huuliltasi lähtenyt, ja tee, niinkuin vapaaehtoisesti olet luvannut Herralle, sinun Jumalallesi, niinkuin olet suullasi puhunut

Kun liikutaan näissä Tooraan ja Tanakhiin liittyvissä kysymyksissä, koen että olen itse vielä melko "heikoilla jäillä". Tietämykseni on melko kapea, mutta haluan oppia ehdottomasti lisää. Jos sinä lukija olet jo pitemmällä tule mukaan. Kirjoita mitä tahansa aiheeseemme liittyvää ja lähetä minulle niin laitan sen sivulle. Jään odottamaan. Osoite: artokviren@outlook.com

Juutalaisuus

Historiaa


Juutalaisuus on vanhin Lähi-idässä syntyneistä uskonnoista. 1900-luvulla eKr. eli Mesopotamiassa Abraham-niminen heimonjohtaja, jonka kanssa Jahve-jumala teki liiton. Jumala kutsui Abrahamin Kanaanin maahan. Jumalan ja Abrahamin välisen liiton merkiksi tuli poikalasten ympärileikkaus. Muutaman sukupolven kuluttua Abrahamin jälkeläiset jakaantuivat kahteen-toista heimoon, joilla oli yhteinen kieli, uskonto ja tavat.


Oppi
Juutalaisuus on monoteistinen uskonto. On vain
yksi Jumala, Jahve. Jumalaa ei kuvata tauluin tai patsain, eikä edes kutsuta suoraan, vaan kiertoil-mauksilla kuten "Adonai" (Herra). Jumala on luonut koko maailman. Hän on kaikkien kansojen
hallitsija. Muiden kansojen jumalat eivät ole kilpailevia jumalia, juutalaisten mukaan muita jumalia ei ole. Jumala on oikeudenmukainen tuomari ja ihmisen tehtävä on noudattaa Jahven
ilmoittamaa lakia. Jumalan lain ydin ja juutalai-suuden opin keskeisin sisältö on ilmaistu Kym-menessä käskyssä. Ihminen pystyy noudatta-maan Jumalan lakia, joten uskonnollisessa mielessä ihmisen oma vastuu elämästään on suuri. Juutalaisten pyhän kirjan muodostavat Toora (Mooseksen kirjat), kirjoitukset ja
profeettojen kirjat. Nämä kirjat muodostavat Tanakhin (Vanhan testamentin.) Kirjat kirjoitet-tiin vuosina 1000 - 100 eKr. ja ne ovat kirjoitettu hepreaksi. Myös juutalaisten perinnäissääntöjen kokoelma Talmud on tärkeä.

Juutalaisuus- uskon harjoittaminen ja elämäntavat

Juutalaisuuden pyhin paikka on Itkumuuri Jeru-salemissa. Itkumuuri on osa temppeliä, jonka roomalaiset tuhosivat vuonna 70 jKr. juutalais-ten kapinan jälkeen. Tämän hävitetyn temppelin
paikalla oli vielä aiemmin kuningas Salomonin noin vuonna 966 eKr. rakennuttama temppeli. Temppelin kaikkein pyhimmässä tilassa oli liiton arkku, jossa säilytettiin Mooseksen Siinain
vuorella saamia kymmenen käskyn kivitauluja.

Uskonnon keskuspaikassa, Jerusalemin temppe-lissä, pidettiin kolme kertaa vuodessa erityisen merkittävät juhlat.
Babylonialaiset hävittivät Salomonin temppelin vuonna 565 eKr. kukistaessaan Israelin kansan ja viedessään kansan pakkosiirtoon eli eksiiliin. Itkumuuri kuvastaa juutalaisen kansan kovia vaiheita. Tänäkin päivänä voi nähdä Itkumuurin äärellä lukuisia juutalaisia rukoilemassa.
Rukoilijat työntävät muurin kivien rakoihin rukouslappuja.


Kun juutalaiset palasivat vuonna 500 eKr. Babylonian pakkosiirrosta, oli heidän temppe-linsä tuhottu. Tärkeä osa Jerusalemin temppelin uskonnon harjoittamista oli ollut eläinten uhraa-minen. Kun temppeli oli tuhoutunut, siirtyi
uskonnon harjoittaminen synagogiin. Vaikka temppeli rakennettiin uudelleen, juutalaisuus oli saanut uuden merkittävän yhdistäjän, synago-gapalveluksen.Synagogapalvelus pidetään juutalaisten pyhänä päivänä sapattina eli lauantaina. Palveluksen osia ovat pyhien tekstien luku ja psalmien
laulaminen. Vuoden kuluessa Toora, eli viisi Mooseksen kirjaa, luetaan läpi synagogapalve-luksissa. Synagogissa ei ole kuvia, sillä juutalai-suus kieltää Jumalan esittämisen patsaina tai maalauksina. Juutalaisuudessa uskonnollisia
opettajia kutsutaan nimellä rabbi (opettaja).
Varsinaisia luostareita juutalaisuuden pääsuun-tauksessa ei ole ollut. Kuitenkin jo varhain on ollut tapana harjoittaa askeesia ja vetäytyä erämaahan. Juutalaisuudessa ei ole maallisesta elämästä vetäytyviä uskonnon harjoittajia, eli
munkkeja ja nunnia. Juutalaisuus pitää perhe-elämää ja naimisiinmenoa tärkeänä. Suositeltavaa on mennä naimisiin ja hankkia vähintään kaksi lasta.


Juutalaisuuden juhlat liittyvät kansan historiaan.
Merkittävimpiä juhlia ovat juutalainen uusivuosi, suuri sovintopäivä (Jom Kippur), lain antamisen juhla, lehtimajanjuhla, hanukka (temppelin vihki-misen juhla) ja pääsiäinen (Egyptistä vapautu-misen muistoksi).
Uskonnolliset tavat opitaan perheessä.
Sapattia vietetään lauantaina. Sen vietto alkaa
perjantai-iltana yhteisellä aterialla. Äiti siunaa
sapattikynttilät ja isä lukee rukouksen. Sapattina käydään myös synagogassa. Sapatin viettoa säätelevät lukuisat säännöt: sapattina ei saa tehdä arkisia töitä.
Juutalaisuuden elämän eri vaiheisiin kuuluvia rituaaleja ovat poikien ympärileikkaus ja uskon-nollinen täysi-ikäisyys. Uskonto näkyy myös hääjuhlissa ja hautajaisissa.

Ympärileikkaus on kansan ja Jahven välisen liiton näkyvä symboli. Ympärileikkaus suorite-taan kahdeksan päivän ikäiselle pojalle yleensä
kotona ja sen yhteydessä annetaan nimi.


Poika saavuttaa uskonnollisen täysi-ikäisyyden "käskyn pojan" juhlassa (bar mitsva), joka pide-tään kolmentoista vuoden iässä. Tytöille vastaava "käskyn tytön" (bat mitsva) juhla on kahdentoista vuoden iässä. Juhlasta lähtien
lapsi on vastuussa lain noudattamisesta. Hänestä on tullut juutalainen.
Sapattina synagogapalveluksessa joku miehistä
lukee pyhiä tekstejä - tooraa luetaan hepreaksi. Synagogan sisustus on yksinkertainen: pieni koroke tooran lukua varten, penkit ja toorakää-röjä varten kaappi. Maalauksia ja veistoksia synagogassa ei ole.


Juutalaisen opin mukaan sianlihaa ei saa syödä eikä maitoa ja lihatuotteita saa sekoittaa. Tämän takia kotona onkin keittiön eri puolella kahdet astiat, toiset maitoruokia ja toiset liharuokia varten. Juutalaisuuden symboleja ovat Daavidin tähti ja seitsenharainen menora-kynttiläjalka.
Juutalaisia on nykyään noin 14 miljoonaa. Enemmistö asuu Israelin rajojen ulkopuolella.

Juutalaisuuden synty ja oppi


Egypti oli sen ajan suurvalta. Israelin kansa
joutui ajoittain hakeutumaan töihin faaraon pelloille saadakseen ruokaa. Lopulta Israelin kansa joutuivat työorjiksi faaraon alaisuuteen. Mooses johti kansan paon Egyptistä luvattuun maahan 1200-luvulla eKr. faarao Ramseksen aikana. Jahve ilmoitti Moosekselle, että hänen tuli johdattaa kansa luvattuun maahan Israeliin. Kansan monivaiheinen pakomatka on värik-käästi kuvattuna Mooseksen kirjoissa. Moosesta
voidaankin pitää Juutalaisuuden toisena perus-tajana. Kansan asetettua luvattuun maahan alkoi Israelin suurvalta-aika, niin kutsuttu Kuningas-ten kausi. Tänä aikana Israelia johtivat kuninkaat Saul, Daavid ja Salomo. Heidän aikanaan käytiin
voittoisia sotia naapurimaita vastaan. Israelin valtiollinen elämä kehittyi korkealle tasolle. Salomonin aikana rakennettiin suuri temppeli, josta tuli juutalaisen uskonnon keskuspaikka.


Salomon jälkeen heimojen riidat kärjistyivät
sisällissodaksi. Valtio jakautui kahtia pohjoiseen Israeliin ja eteläiseen Juudaan. Juudan kuningas-kunnan asukkaiden nimitys "juutalaiset" vakiintui myöhemmin koskemaan kaikkia israelilaisia.
Valtion jakautumisen aikana alkoi juutalaisuu-dessa uusi uskonnollinen liikehdintä profeet-tojen johdolla. Vanhassa testamentissa kerro-taan lukuisista profeetoista, jotka varoittivat kansaa. Kansa oli hylännyt Jahven ja palveli epäjumalia. Jumalan antamat käskyt oli hylätty ja köyhiä sorrettiin. Profeetta Aamos saarnasi
yhteiskunnallista epätasa-arvoa vastaan 700-luvulla eKr.


Eteläinen valtio Juuda valloitettiin vuonna 586 eKr. Silloin tuhottiin myös Salomonin temppeli. Kansan johtava luokka vietiin pakkosiirtoon Babyloniaan. Tätä pakkosiirron aikaa kutsutaan eksiiliksi. Pakkosiirron aikana juutalaisuuteen
kehittyi monta tärkeää asiaa. Koska temppeli oli tuhottu, alettiin kokoontua paikallisiin rukous-huoneisiin eli synagogiin uskonnollisten opettajien johdolla. Sapatin vietto ja synagoga-palvelus saivat paljolti muotonsa pakkosiirron aikana. Myös liiton merkki, poikalasten ympärileikkaus, korosti kansan ominaispiirrettä.
Juutalaiset ovat joutuneet jättämään kotipaik-kansa monesti. Siksi ajatus luvatusta maasta ja kotiinpaluusta on ollut heille erityisen tärkeä.
1800-luvulla jKr. syntyi sionistinen liike, joka pyrki palauttamaan Palestiinan juutalaisten omaksi maaksi. Toisen maailmansodan jälkeen YK antoi juutalaisille nykyisen Israelin alueen. Kun alue annettiin juutalaisille, alkoivat kiistat ja
taistelut juutalaisten ja palestiinalaisten välillä. Kiistat jatkuvat edelleen.


Israelin valtion asukkaat ovat alkuperältään monista eri kulttuureista ja kansoista, mutta heitä yhdistävät yhteiset juutalaiset perinteet ja tavat. Nykyään on myöskin maallistuneita juutalaisia, joille uskonto ei ole yhdistävä asia, vaan heitä yhdistää oma juutalainen valtio.
Israelin virallinen kieli on heprea ja lipussa on Daavidin tähti. Maassa asuu myös kristittyjä ja enimmäkseen islaminuskoisia palestiinalaisia.


Klikkaa tästä ja aloita kirjoittamaan. Ex ea commodi consequatur quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur vel illum qui.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita